Lublin przygotowuje się do drugiej edycji miejskiego festiwalu kulinarnego, który tym razem promuje tradycyjną kuchnię regionu. Natomiast królem tegorocznego festiwalu będzie stary, dobry burak. Wydarzenie rozpocznie się 3 listopada i potrwa przez cały miesiąc. Oprócz klasycznych potraw buraczanych, uczestnicy będą mieli szansę odkryć niezwykłe wariacje związane z tym warzywem.
Region lubelski słynie z urodzajnych pól buraczanych, a miejski festiwal kulinarny „Kuchnia inspiracji” czerpie z tej lokalnej tradycji, stawiając buraka w centrum uwagi (w ubiegłym roku główną rolę odegrała cebula). Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, Zastępca Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji zaznaczyła, że bogactwo kulinarne Lublina wynika z wielokulturowości i jest niezwykłym źródłem inspiracji dla miejscowej gastronomii.
Łukasz Oroń, szef kuchni w restauracji „Legendy Miasta”, zapowiedział, że festiwal zastosuje nietypowe podejście do buraka, łącząc tradycję z nowoczesnością. Dzięki temu smakosze będą mogli spróbować wyjątkowych dań, takich jak gofry z ziemniaka podawane z burakiem i pieczarką portobello albo kaczka sous vide z terriną buraczaną, z sokiem jabłkowym i kozim serem.
Festiwal „Kuchnia Inspiracji” potrwa w dniach 3-30 listopada. Mieszkańcy miasta i turyści będą mieli okazję na degustację festiwalowych pyszności w 15 restauracjach partnerskich. Oczywiście każde z tych miejsc przygotowało specjalne menu festiwalowe oparte na motywie przewodnim, jakim jest burak.
Ten wpis został utworzony i przesłany przez jednego z użytkowników Spotted.pl, przy użyciu naszego prostego i szybkiego kreatora #spotów. Stwórz swój wpis!