Kapryśna pogoda wiosenna rzuciła wyzwanie lubuskim winiarzom, którzy w ostatnim czasie muszą walczyć z przymrozkami, aby chronić swoje uprawy. W związku z tym przez cały weekend ogrzewano winorośle, wykorzystując do tego nawet helikopter.
W tym roku wiosenna aura jest bardzo nieprzewidywalna i nierzadko przechodzi z upałów do nagłego ochłodzenia. Warunki tego typu, a w szczególności wiosenne przymrozki, zagrażają uprawom winorośli.
Jak wiadomo, Lubuskie jest kolebką winiarstwa w Polsce, którego tradycje sięgają zamierzchłych stuleci. Jednakże w tym roku winorośle są bardzo zagrożone działaniem niskiej temperatury, co sprawia, że winiarze muszą podejmować zaciętą walkę w ochronie swoich roślin.
Z powodu tak napiętej sytuacji zdecydowano się nawet na wykorzystanie helikoptera, co jest nowością w naszym kraju. Metoda polega na tym, że śmigła helikoptera wtłaczają ciepłe powietrze w grunt, niwelując niską temperaturę.
Ten wpis został utworzony i przesłany przez jednego z użytkowników Spotted.pl, przy użyciu naszego prostego i szybkiego kreatora #spotów. Stwórz swój wpis!