W niedzielę, 20 sierpnia, w Rudniku Wielkim (pow. częstochowski) bawiono się na jubileuszowych XXIII Dożynkach Województwa Śląskiego. Rolnicy świętowali obfite plony, dzieląc się owocami swojej pracy, a liczne stoiska Kół Gospodyń Wiejskich przyciągały amatorów kuchni regionalnej.
Coroczne dożynki to okazja dla rolników do celebracji po zakończonych żniwach i zbiorach. Jest to również moment, aby pokazać osiągnięcia rolnicze regionu, podkreślając jego kulturowe bogactwo.
Rozpoczęcie tegorocznych Dożynek obejmowało uroczystą Mszę Świętą pod przewodnictwem ks. bp. Antoniego Długosza, Biskupa Seniora Archidiecezji Częstochowskiej. Następnie odbyły się ceremonie powitalne, oficjalne przemówienia oraz artystyczne występy. Wręczone zostały także wyróżnienia „Odznaki Honorowe za Zasługi dla Województwa Śląskiego” oraz „Zasłużony dla Rolnictwa”.
Unikalne rękodzieła, specjały kuchni regionalnej i występy muzyczne
Oprócz tradycyjnych obrzędów dożynki oferowały atrakcje takie jak prezentacje koron dożynkowych z różnych gmin oraz stoiska instytucji rolniczych i stowarzyszeń. Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich prezentowały lokalne specjały i rękodzieła. Natomiast Danuta Plewińska, prezeska Koła Gospodyń Wiejskich w Rędzinach, zachęcała do degustacji m.in. kapustki z boczkiem, kopytek oraz domowego chleba.
Scenę zapełniły zespoły folklorystyczne, artyści telewizyjni Kinga Kipigroch i Jacek Miernikiewicz, a także „Kapela Górole”. Wyjątkowym momentem był pokaz gotowania z udziałem Remigiusza Rączki i Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Jurajska Ryba”. Wieczór dożynkowy zakończył występ Tomasza Karolaka wraz z zespołem „Pączki w tłuszczu”.
Organizatorzy wydarzenia: Województwo Śląskie, Powiat Częstochowski, Gmina Kamienica Polska, Śląska Izba Rolnicza oraz GOKSiR Kamienica Polska.
Ten wpis został utworzony i przesłany przez jednego z użytkowników Spotted.pl, przy użyciu naszego prostego i szybkiego kreatora #spotów. Stwórz swój wpis!