Kraków to miasto, które może pochwalić się dwoma produktami piekarniczymi, jakie wpisane zostały na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej. Oprócz słynnego obwarzanka, drugim znanym wypiekiem jest chleb prądnicki. Z tym aromatycznym przysmakiem wiąże się długa historia, która sięga jeszcze czasów średniowiecza. Warto dodać, że chleb prądnicki był ulubionym wypiekiem królów.
Chleb prądnicki wypiekany był na Prądniku na potrzeby biskupa Wojciecha Jastrzębca. Bochen tego chleba był duży i aromatyczny, dzięki czemu cieszył się ogromną popularnością w całym Krakowie. Mieszkańcom nie przeszkadzała nawet cena, która była wyższa w porównaniu do innych rodzajów chleba. Niestety, receptura chleba prądnickiego z XV i XVI wieku nie jest znana. Jednak to wcale nie przeszkadza piekarzom, aby sięgać po przepisy z XX stulecia.
Należy zaznaczyć, że jeden z najlepszych dodatków do chleba prądnickiego stanowiły ziemniaki, które nadawały mu wyjątkowy smak. Po II wojnie światowej Antoni Madej, w trakcie poszukiwania receptury tego chleba, odkrył, że kluczem do jego smaku było dodawanie ziemniaków oraz zakwasu. Chleb prądnicki mógł wytrzymać nawet cały miesiąc. A żeby poprawić jego smak, wystarczyło podgrzać go razem z miską wody w piekarniku.
Dzięki swojej wyjątkowej recepturze i bogatej historii chleb prądnicki zyskał miejsce na liście stu najlepszych rodzajów pieczywa na świecie wg Taste Atlas. Jest to zasłużone wyróżnienie, podkreślające wyjątkowość chleba prądnickiego oraz jego znaczenie w kulinariach Krakowa i Europy.
Ten wpis został utworzony i przesłany przez jednego z użytkowników Spotted.pl, przy użyciu naszego prostego i szybkiego kreatora #spotów. Stwórz swój wpis!